Нашата история

Историята на Арт център „Точно време“ бележи своето начало преди повече от 20 години, когато двама души решават да се отдадат на страстта си да обучават деца в областта на музикалните изкуства, но, вместо да приложат утрвърдените и популярни за времето си методи, те имат смелостта да бъдат иновативни в своето начинание, придавайки един изцяло осъвременен облик на установения подход. Още със създаването си Музикална студия „Лалчеви“ бележи изключителни постижения в музикалното развитие на деца от различни възрасти. Успехът се дължи на изключителната комбинация от всеотдайността, енергията и таланта на младия пианист и педагог Женя Лалчева и безценния опит на нейния съпруг, Стефан Лалчев, който е част от първия випуск хорови диригенти на Националната Музикална Академия, а в професионалната си кариера заема постовете на диригент на Бургаската опера, първия директор на Музикалното училище в Бургас, Директор на Бургаската опера и Директор на Окръжна Дирекция Музика Бургас. Това, което отличава Музикална студия „Лалчеви“ е готовността да се даде шанс на всеки, който има желание да се занимава с музика, вярвайки че всеки има потенциал, който с достатъчно отдаденост и желание може да бъде развит.

С натрупването на постижения и изграждането на добро име на школата, по съвсем естествен път се стига и до преминаването на един нов етап. През 90-те в България започва да трупа голяма популярност форматът детска вокална група и, съобразявайки се с налагащите се тенденции, педагогическият тандем решава, че това е едно предизвикателство, с което биха искали да се срещнат. Разбира се, както и до този момент школата се е отличавала, двамата педагози не искат да следват вече отъпкания път на традиционните детски вокални групи. Вместо това, базирайки се на изключително богатия си музикален и сценичен опит, те решават, че ще създадат група, която, освен с вокално изпълнение, ще се отличава и с оригинална сценична концепция на своите изпълнения, включваща хореография и реквизит, които да допринасят за цялостното представяне. От този момент водеща роля в школата поема Женя Лалчева, която, освен с работата си като вокален педагог, допринася изключително много и с оригиналните си идеи за визуалното оформление на песните. През 1997 г. след привличане на общественото внимание с оригиналната концепция на състава, Женя Лалчева получава покана от Военен клуб Бургас детската вокална група да бъде един от техните състави и да използва тяхната репетиционна база. Приемайки поканата, тя прави една от големите стъпки в развитието на школата. Другият изключително важен момент е и именуването на състава. Така, както групата се отличава с цялостната си концепция, нейният ръководител вярва, че и името трябва да бъде напълно различно от традиционните и предсказуеми имена на вокални групи. Разсъждавайки върху съвременния облик на групата, се ражда и името „Точно време“, което често води след себе си шегата, че причината да бъде именувана така групата е, че са винаги на точното място и в точното време. Съвсем не на шега обаче, Детска вокална група „Точно време“ при Военен клуб Бургас със светкавична скорост си изгражда името на една от водещите и открояващите се вокални групи в страната с изключително успешните си участия в национални и международни конкурси и фестивали. Вокалната група е забелязана от много професионалисти в областта на музиката и има честта да работи с различни музиканти, композитори и изпълнители, както и с журналисти и продуценти от големи национални медии.

Въпреки изключителния успех на групата в този формат, стремежът на нейния ръководител към нови предизвикателства не спира. В годините между 2003 и 2005 се наблюдава постепенно затихване в популярността на детските вокални групи, което дава ясна индикация на Женя Лалчева, че е време за промяна в модела на школата. До момента тя е функционирала като вокална група с определени солисти, но това е на път да се промени, измествайки фокуса върху индивидуалните изпълнения на всеки от възпитаниците. Груповата работа продължава, но тя вече предимно играе ролята на опора за соловия репертоар. Всеки от възпитаниците има възможността да гради своите умения като индивидуален изпълнител с репертоар, специално подбран според неговите качества и ниво на развитие. В допълнение, школата предлага обучение и по пиано. Постепенно, с установяването на новия модел на работа, школата официално започва да бъде обявявана като Вокална студия „Точно време“. Въпреки променения модел обаче, школата никога не изневерява на основната си концепция, заложена още от нейното създаване, че всеки има талант, който може да бъде развит и, следователно, всеки, който иска да се занимава музика, заслужава да му бъде даден шанс за развитие.

През годините Вокална студия „Точно време“ успява да се докаже като една от водещите вокални школи в страната. През нея са преминали над 200 деца и младежи, които към края на 2016 г. са носители на близо 500 награди от национални и международни конкурси и фестивали в България и чужбина. Младите изпълнители от школата успешно представят страната на много престижни форуми в Италия, Австрия, Швейцария, Великобритания, Унгария, Румъния, Турция, Македония, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания, Индия и други. Изявени солисти са сред финалистите в големи телевизионни предавания като Music Idol и България търси талант, а по традиция всяка година Вокална студия „Точно време“ има и сериозен брой представители, включени в клуб „Успелите деца на България“ на Фондация Димитър Бербатов. Възпитаници на Вокална студия „Точно време“, както и техния ръководител, са често награждавани от Кмета на Бургас за достойното представяне на града на национално и международно равнище.

Тази поредица от значими постижения съвсем естествено води и до новия етап в развитието на Вокална студия „Точно време“. След дълго планиране и обмисляне на формата, който школата трябва да възприеме, целейки официално да придобие статута на институцията, както е възприемана в общественото пространство в следствие на многобройните си успехи и доброто име, с което се ползва, през 2016 г. екип от поддръжници на дейността на школата започват усилено работа и от началото на 2017 г. официално започва своето съществуване Арт център „Точно време“.

Арт център „Точно време“ е сдружение с нестопанска цел в обществена полза, сред чиито основни цели са подпомагането развитието на деца и младежи в областта на музикалните и сценичните изкуства, както и утвърждаване и развитие на българската музикална култура. Базирайки се на изключително богатия си професионален опит от страната и чужбина, екипът на сдружението е решен да работи усилено за осъществяването на своите амбициозни проекти, имащи за цел да дадат възможността на деца и младежи от цялата страна да се докоснат до изкуството на едно високо професионално равнище.

Първият от тези проекти вече е факт. Национален конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Музикален импулс“ още с първото си издание даде индикации за големия си потенциал, а с второто и третото си издание успя да затвърди статута си на един от най-значимите съвременни форуми за млади изпълнители в България. Свидетелство за престижа на конкурса е и официалната подкрепа, която организаторите вече традиционно получават от Община Бургас, Съюза на българските композитори, както и от официалния медиен партньор БГ Радио. Постигнатият успех на първите три издания на „Музикален импулс“ само може да ни помогне да си представим в какво престижно събитие могат да се превърнат този и други проекти на Арт център „Точно време“.


Запознайте се с водещите личности, които стоят зад нашата концепция