„Музикален импулс“ 2019 приключи с бляскав гала концерт

Снощи, пред близо 2000 души в Летния театър в Бургас се състоя вече традиционният гала концерт „Бъдещите големи звезди на България“, който е и своеобразната кулминация на всяко издание на Националния конкурс за млади изпълнители на популярна музика „Музикален импулс“.

Тази година, поради огромния нарастващ интерес към конкурса от цялата страна, организаторите от Арт център „Точно време“ въведоха предварителен селекционен етап, при който, измежду стотиците заявили участие, бяха одобрени до 20 финалисти във възрастова група, които получиха правото да вземат участие в заключителния концертен етап. Той се проведе в рамките на два дни, в които изпълненията на финалистите бяха оценявани по утвърдените официални критерии на конкурса от експертно професионално жури с председател доц. Етиен Леви и членове: Мая Райкова (БНР), Атанас Стоянов (БГ Радио) и William Lester (САЩ, Великобритания; The Voice/The Voice Kids UK).

Журито единодушно определи за носител на Гран При Димитрина Германова от Добрич. Лилия Николова от Варна пък получи Специалната награда за най-добро изпълнение на българска песен за своето магнетично изпълнение на песента „Откритие“. Специалната награда за вокален педагог, подкрепена от традиционните партньори на Арт център „Точно време“ от Ротари клуб Бургас-Пиргос, бе присъдена на Ценка Горалова-Гъбенска, чиито възпитаници бяха едни от най-ярко представилите се на тазгодишното издание на конкурса. Пълният списък с всички наградени във финалния етап на „Музикален импулс“ 2019 можете да откриете тук.

Germanova 1
Димитрина Германова завладя Летния театър със своето изпълнение, минути след като бе обявена за носител на Гран При

Програмата на гала концерта бе изцяло съставена от победители в конкурса, като към тези от тази година като гости се присъединиха и наякои от най-изявените носители на награди от предходните две издания на „Музикален импулс“, в това число Поли Иванова (София), Ивайла Терзиева (Пловдив), Христина Йосифова (София), както и миналогодишният носител на Гран При и тазгодишен финалист в Гласът на България Ивана Муцкова (Пловдив). По време на концерта бе направена и официалната премиера на музикалната емблема на конкурса – песента „Този миг“. Песента е написана от създателя на „Музикален импулс“ и негов директор, Стефан Лалчев, а по аранжимента той работи с невероятния композитор и аранжор Марио Балтаджиев, като аранжиментът включва и китари изсвирени от един от най-добрите китаристи в България – Бисер Иванов. „Този миг“ се изпълнява от специално създадената сборна формация „Музикален импулс“, в чийто състав влизат избрана част от победителите в досегашните издания на конкурса: Аглея Канева, Гала Ботева, Ивайла Терзиева, Ивана Муцкова, Ивета Петрова, Поли Иванова, Христина Йосифова; както и самият Стефан Лалчев.

Сборна формация „Музикален импулс“ официално представиха „Този миг“ – музикалната емблема на конкурса

По традиция, в рамките на церемонията по награждаването, организаторите от Арт център „Точно време“ връчват и една специална награда, която е на името на Стефан Лалчев-баща – един от основоположниците на идеите на Арт център „Точно време“ и ключова личност в културния живот на Бургас като основател, първи и дългогодишен директор на бургаското музикално училище, директор на бургаската опера и директор на окръжна дирекция Музика. Неговата безрезервна отдаденост в подкрепа на развитието на младите музикални таланти на България се помни и до днес от всеки, който е имал честта и удоволствието да го познава и работи с него. Затова и целта на тази награда е нейни носители да бъдат личности, които в професионалния си път доказано са допринесли за развитието на талантливи деца и младежи в областта на музикалните и сценичните изкуства. Тази година Арт център „Точно време“ връчи специалната награда на Мая Райкова – дългогодишен приятел и партньор на сдружението, както и член на журито на „Музикален импулс“ от неговото първо издание насам. Мая Райкова е един от най-опитните и уважавани музикални продуценти в Българско Национално Радио, като през годините тя безспорно е подкрепяла множество млади изпълнители, оглавявайки редица музикални продукции. „Благодаря за всичко, което правите за българската музика, за младите изпълнители! Поклон пред труда на всички, които полагат усилия това да се случва! … Надявам се, че ще мога и ще продължа да налагам стил и естетика в българската музика със своята работа!“ – сподели развълнувана Мая Райкова, секунди след като бе поканена на сцената да получи своята награда.

Мая Райкова получава Специалната награда на името на Стефан Лалчев-баща

Разбира се, за хилядната публика, изпълваща Летния театър, кулминацията тепърва прдстоеше, защото, както наскоро организаторите обявиха, гала концертът „Бъдещите големи звезди на България“ тази година имаше и един много специален музикален гост, а именно – Михаела Филева – един от най-ярките и успешни съвременни млади музикални артисти в България, който със своя талант и стойностна музика е безспорно един достоен пример за подражание на подрастващите изпълнители. Михаела зарадва всички присъстващи с някои от най-големите си хитове, включително и емблематичната песен „И аз съм тук“, която е била изпълнявана и немалко пъти от финалисти в конкурса.

Специален музикален гост на гала концерта беше Михаела Филева

Целият гала концерт бе заснет и излъчен на живо в официалния YouTube канал на Арт център „Точно време“, благодарение на професионалния екип на Streamer.BG.

„Музикален импулс“ 2019 може да достигна своя финал, но този финал само постави началото на нетърпеливото очакване на всички след година по същото време „Музикален импулс“ 2020 отново да ни обедини около „Бъдещите големи звезди на България“!

Tags: